Monday, February 10, 2014

Šaškovy bedekry

To je Paříž a To je Londýn od Miroslava Šaška. Reedice Šaškových knih z konce 50.let z nakladatelství Baobab. U nás byly v lednu absolutním hitem, nečetli jsme nic jiného. Vždycky jeden večer na dobrou noc Londýn, druhý večer Paříž. A tak pořád dokola, furt pryč, nemohli jsme se nabažit.
V každé knížce je něco z historie i něco z běžného života. Samozřejmě se toho během těch let spoustu změnilo, ale všechny změny jsou na konci knihy uvedeny v poznámkách. Na tom Miky trval, že musím číst i ty poznámky. I Dominik už za mnou každý večer chodil buď s dílem Pa nebo Lo. Když jsem četla o Bank of England, Miky se smál a říkal, že to slovíčko se mu líbí úplně nejvíc, ať to přečtu ještě jednou.
Z každé knihy vybírám tři ilustrace jen tak na ukázku, krásné jsou všechny. Znovu jsem si u nich uvědomila, že byť bych většinu těch míst mohla vygooglit a dětem je ukázat (ano, tak takhle vypadá Big Ben a takhle Vítězný oblouk), je moc dobře, že tu jsou i tyhle dvě nádherné knížky, které dají nejprve rozehrát jejich fantazii.

Tak tedy Paříž:

Domovnice

Bistro, moje oblíbená

       
 
Malíři z Montmartru

A Londýn:
Tea time
Metro milujem

Pohled na Fleet Street z double-deckeru



Baobab teď chystá k vydání To je New York, tak to už se moc těšíme.

7 comments:

wlcice said...

Máme Londýn a je super! :-) Baobab mě baví- včera jsem z knihovny donesla další jejich knihu: Cirkus ulice- mohu též doporučit vaší pozornosti :-)

Marta said...

Cirkus ulice máme, to je taky moc pěkný. Baobab nedávno otevřel v Praze vlastní knihkupectví, tuším na Krymské, dělají i čtení, divadla, výtvarné dílny pro děti, ale ještě jsme nebyli, chystáme se.

Helena Šilhánková said...

To je hezký, že se knížky líbí i dětem - já si u takových nikdy nejsem jistá, jestli nefascinují jen dospělé! Mě teď nejvíc zajímá, jaká je baobabí knížka Zmrzlina:).

Marta said...

No, fakt se líbí. Už kdysi mě to překvapilo u knížek Pavla Čecha. Zmrzlinu neznám, díky za tip.

Marta said...

Tohle by mohl být takový pěkný dodatek:
http://www.lgp.cz/cz/udalost/vystava/milon-novotny-2.html

Helena Šilhánková said...

To jsou pěkný náhody - včera jsme se na tu výstavu chystali, ale byli tam moc brzy, měli až od dvou. A dneska... dneska jsem vás potkala v Baobabu, ale nějak (nevím proč, pak mi to bylo i líto) mi přišlo divné oslovovat někoho cizího - "Jé, já čtu blog!". Pravda, chvilku jsem tápala, mi došlo, že jsem kluky a manžela viděla na fotce z vlaku. Tak příště třeba. A tady pro připomenutí :): http://www.ceskatelevize.cz/ct24/relax/262992-restaurant-day-v-cesku-aneb-na-jeden-den-gurmanem/

Marta said...

Jé, tak to je škoda, že jste se nepřihlásila, příště to určitě udělejte:-)