Saturday, October 29, 2011

Úlovky z letošního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě

Minulý víkend se v Havlíčkově Brodě konal tradiční knižní veletrh, kde jsme samozřejmě nemohli chybět. Tentokrát nás byl opravdu "full house" - já jsem si pozvala Marcelu, Vítek přijel s Aničkou, táta dorazil s dvěma kamarády už z gymnaziálních let - Petrem a Antonínem. Petr je pro nás odjakživa Petr ze Švýcarska, dlouhé roky tam byl v emigraci a posílal nám odtud balíčky s kávou, čokoládou, sem tam nějakou tu hudbu nebo knihu (ale takový balíček dorazil většinou už vybraný), já dodnes vzpomínám na švýcarské katalogy hraček a taky nábytku, kde jsem mohla spatřit, jak to na Západě vypadá.
V pátek jsem dorazila z Prahy a bylo mi celkem blbě (a to mám před sebou ještě tři měsíce, nevím, co budu dělat v lednu!). I v sobotu mi nebylo nic moc, ale nakonec výprava na veletrh proběhla celkem dobře.

A toto jsou ony úlovky:

Petra Soukupová: Marta v roce vetřelce, nakladatelství Host



Dost se mi líbily její knihy K moři a Zmizet, tak uvidíme, co tahle. Přiznávám, že název mě hodně přitlačil ke koupi.

W. a D. Eisenreichovi: Rodinný průvodce přírodou, Rebo productions

- atlas květin, stromů, hmyzu, ptáků, zvířat i hub s návodnými fotografiemi, bude se hodit na výlety, už se těším, co se všechno naučíme. A snad nám knížka pomůže zlepšit se v té kategorii napravo.





Petr Šmalec: Šmalcova abeceda, nakladatelství Baobab



Každému písmenu je v knize věnována jedna dvoustrana - s básničkou, nějakým úkolem a ilustrací, která zobrazuje co nejvíce věcí na dané písmeno. Můžete si sami vyzkoušet, tohle je písmeno B. Ke knize vlastním už nějaký ten pátek i pexeso, obé dostane Miky k nějakým narozeninám nebo Vánocům.




Roman Kozák: Pohádky ze šumavských lokálek, nakladatelství DR. REBSTÖCK



Miky zůstal doma s babičkou a vyslovil jasné přání: knížku o vláčccích. Naštěstí měli, čteme teď každý večer. A měli i pohlednice s vláčkama (Miky je sbírá), staré výtisky Sluníčka (vystřihli jsme co se dalo), byly ale i jiné časopisy. A i Aktivity byly. Inu, tradice.

3 comments:

wlcice said...

BINGO! Petra Soukupová už leží na mém nočním stolku :-) koupila jsem minulý týden- K moři i Zmizet přečteno, jsem nadšena jejím stylem. Poslední kniha má úžasnou grafickou úpravu. určitě s ní někoho oblažím pod stromeček :-) Tak přeju pěkné chvíle se všemi úlovky!

Marta said...

Díky! Snad tu Soukupovou ještě do ledna stihnu...

Evina K. said...

Marto, také jsem "Martu" Soukupové ulovila, protože Zmizet se mi moc líbilo. Ulovila a přečetla, protože já, když knihu drapnu, tak už ji nepustím. Mě se moc líbila, tak doufám, že u vás to bude stejné.