Saturday, May 25, 2013

Kde tak pořád trajdám

Tak hlavně teda trajdám s Dominikem v kočárku po okolí, po hřištích, pro Mikyho do školky, občas do knihovny pro nějakou kvalitní četbu. Ale i : my holky, co spolu chodíme, se snažíme založit (snad) tradici pravidelného setkávání, což s sebou přináší poznávání různých zařízení restauračního typu. Setkáváme se většinou v pátek, a to už bývám hodně unavená a často si říkám, jak bych se ze všeho nejradši natáhla na gauč k sledování Vyprávěj a blaženě tam usnula. Ale pak jdu a jsem tomu strašně ráda, protože moje kamarádky jsou úžasně inspirující bytosti a setkávání s nimi mě nabíjí a dodává mi sílu. O Maluj i o Maitree už jsem psala, zatím jsme byli ještě taky v Literární kavárně v Týnské, což mě potěšilo, jednu dobu jsem tam chodila dost často, tak bylo pěkné si zavzpomínat. Minulý týden jsme byly na večeři v restauraci Peperoncino a ta taky nebyla špatná, krásně to tam vonělo mořskými plody. Škoda jen, že na vnitroblokovou zahrádku byla moc velká zima. Když už jsem teda u těch podniků,ocitla jsem se ještě v Monoloku, který máme za rohem, na velice rychlém obědě s bývalou kolegyní (běhání za Dominikem included). Zjistily jsme, že jsme se na Vinohrady přestěhovaly zhruba ve stejnou dobu a chodíme s kočárkem po stejných místech, jen jsme se ještě nestretly. Co ještě můžu s klidným svědomím doporučit, je nově otevřená kavárna a bistro Moment (skoro za rohem), místo specializující se na veganskou stravu. Byly jsme tam na obědě s Katkou, když nás byli s davídkem navštívit. Je tam příjemná místnost s koutkem pro děti, ale třeba i čtecí koutek a obrázky spisovatelů na zdi.



Minulý týden jsme korsovali po Krymské, šli jsme se hlavně podívat na vystoupení klauna Bilba. Je to kamarád mého táty, když jsem byla malá,měli jsme od něho doma pejska, krátkosrstého jezevčíka Týnu. Bilbo napsal třeba tuhle knížku, chystáme se na ni.

Rozjeď to, Nicolasi! A Nicolas spustil: "Skákal pes, přes oves".
. Představení se uskutečnilo v rámci pouličního festivalu Korso Krymská, ten se asi zase konal v rámci tzv. Restaurant Day, kdy si kdokoliv může "otevřít restauraci" (pop-up restaurant) a nabízet jídlo třeba na ulici a třeba právě v rámci nějakého festivalu. Obdivovala jsem všechny ty krásné dobroty od tolika šikovných lidí.



My jsme se při té příležitosti zastavili v Café Sladkovský, a to je právě místo, kam bych mohla naši dívčí partu pouvat příště. Nějaký ten genius loci by se tam snad našel a mají prý i tapas a na ty já má zálusk.




Nechodíme však jenom po hospodách, jak by se mohlo zdát. S holkama taky rády organizujeme výlety pro naše děti. Pro velký podzimní úspěch jsme museli zopakovat trasu Satalice-Vinoř. Tentokrát jsme doťapkali až do Ctěnic. Na zámku tam jsou sice asi moc hezké výstavy pro děti, ale na ty už jsme neměli sílu. Nevyšel nám ani piknik v zámecké zahradě, protože začalo pršet, ale to vůbec nevadilo, protože,jak všichni dobře víme, i cesta může být cíl!

Thursday, May 23, 2013

LETNÍ PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR S ANGLIČTINOU

Flákám to tu, flákám, ale už zítra se můžete těšit na post o tom, kde teda pořád trajdám. Teď ale přicházím s nabídkou kvalitního příměstského tábora s výukou angličtiny v centru Prahy, pro děti ve věku 7-11 let. Pořádají ho dvě moje kamrádky a kolegyně, profesionálky každým coulem a skvělé holky. Víc se o nich (a samozřejmě taky o táboře) můžete dovědět na těchto stránkách:
www.english-summer.cz
Neváhejte říct všem kamarádům a známým! Díky moc!

Thursday, May 9, 2013

Výstava Radek Pilař Dětem

Zuzana zavelela, že chce kulturno, a měla ho mít! Hned v nědeli po Zababovi jsme ji a malou Barunku vzali do GUDu na výstavu Radka Pilaře. Sraz jsme měli na Staromáku a protože Z+B měly mírné zpoždění, Miky si ukrátil čas lovením bublin,

Dominik pojídáním rohlíku.



Na výstavě si děti můžou pohrát s panely s Pilařovými ilustracemi,



 ale hodně ilustarací je vystaveno na Ipadech. Ač Ipadům velice fandím, trošku mi tu přišlo, že děti tak obrázky jenom profrčely, aniž by pořádně vnímaly, co na nich je. Taková už je asi doba.. Mikyho jsem upozorňovala na cyklus ilustrací o dopravě pro časopis Sluníčko, a to zabralo, to vždycky zabere.

 

Úplně mě bodlo u srdec, když jsem uviděla tohodle šášu. Stejný nebo aspoň hodně podobný nám visíval v Lípě v kuchyni.

.
 Tady se tvoří animovaný film podle Pilařových Sklíček. To mě bavilo.

 
Barunka se vyřádila na síti.



Dominik se vyřádil v Řáholci.

.

 Moc pěkný, ale náročný víkend, u závěrečného stylového kafe v Mekáči už jsem hodně odpadávala. Minulý víkend jsme si díky angíně dali pauzičku, ale tento víkend už to snad zase rozjedeme v plné síle!

Monday, May 6, 2013

Za Zababou

Asi znáte Pohádky o mašinkách, knihu Pavla Naumana, podle které byl natočen stejnojmenný Večerníček, který neopakovatelně vypráví Vladimír Ráž. Děti to milují, Miky nejvíc tak mezi druhým a třetím rokem, teď už nejradši sleduje reálné záběry železničních přejezdů, počítačové simulace vlakových a tramvajových tratí, nejlépe komentovaných. Ústřední postavou pohádek je kouzelník Zababa, zde foto:



Blížeji děj nebudu přibližovat, koukněte se na to sami, má to jen deset dílů:-) Skoro čtyřletá Agátka, dcera kamarádky Margarety, je teď právě v té fázi, kdy Pohádky o mašinkách poslouchá prý prostě pořád. A tak se Margi rozhodla, že pro ni uspořádá výlet pro mašinku za Zababou a nás vzala s sebou. Za Zababou se jezdí až v noci za úplňku (nebo aspoň o víkendu nejblíže úplňku), takže jsme se sešli  o půl páte večer v parku blízko nádraží Vysočany. K večeři piknik. Big style.



Na lavičkách a na stromech pak děti nacházely úkoly, které musely splnit, aby zjistily vše potřebné k cestě za černokněžníkem a získání vláčku. Bylo třeba vybavit se penězmi



 složit a naučit se tajné heslo

courtesy of Katka






 zjistit, co je to vlastně úplněk

.
a pak si celý výstup pěkně připravit a nacvičit.

 Rychle se ochladilo, a tak jsme sbalili deky a jídlo a šli čekat na vlak do nádražky. Ta přece na výletě nesmí chybět.

Dětský stůl


.

Tak sem se jezdí za Zababou. Pěkně se rozpršelo a docela i setmělo, takže bylo akorát tak strašidelno na setkání s kouzelníkem. Zababa čekal kousíček od nádraží, děti za ním chodily jednotlivě (s maminkou nebo tatínkem), předvedly nacvičený výstup a dostaly mašinku (Miky tramvaj). Tohle je tedy opravdový Zababa:-)



a tady už účastníci zájezdu s mašinkami (a tramvají).

. Do odjezdu zpátečního vlaku nám pak zbývala ještě víc než hodina, ale uteklo to rychle. Mstětický pan Blahoš (...už vědí) nám rozsvítil v čekárně, kde jsme dojedli piknik, našli jsme tam zapomenutý obrázkový slovník (a pak ho poctivě přenechali k ukrácení chvíle dalším, co snad někdy pojedou do Zababova) a dokonce jsme přečetli i pohádku

.

Ale i venku na lavičce nebylo zle, projížděl jeden vlak za druhým. Železniční atmosféra se vším všudy.



Miky si tak pro sebe mumlal: tak tohle jsem ještě nezažil.....I pozdně večerní Praha ho celkem dostala. Nezapomenutelná akce. Díky Margi, třeba to někdy budeš číst:-)
courtesy of Katka