Friday, January 18, 2013

Třikrát s...Baobabem

O nakladatelství Baobab už jste určitě někdy slyšeli, ba troufnu si tvrdit, že vlastníte alespoň jednu knížku z jejich produkce. My teď nově vlastníme tři, první dvě přinesl Mikymu Ježíšek, tu poslední jsem s nadšením zakoupila a uschovala do zásoby. 1) 12 hodin s Oskarem od Evy Macekové O předškolákovi Oskarovi a dnu, v kterém si jde s maminkou vybrat aktovku do školy. Knížka neobsahuje žádný text, pouze ilustrace, které zobrazují události všedního dne- snídani, koupelnu, nákupy, cestu autobusem, ale taky sny, kdy si malý Oskar např. představuje, čím by se jednou chtěl stát. Knížka může sloužit i jako pracovní sešit (např. párování ponožek, hodiny) nebo jako omalovánka. Mikyho zatím nejvíc zaujaly tyto dvě stránky:
- příjezd k obchoďáku, autíčka a autobus a sanitku jsme si překreslili na papír, vystřihli a Miky mohl jezdit po vyznačených cestách
-vnitřek obchodního domu, kdy vymýšlíme, kam půjdeme, co si tam dáme nebo koupíme, nejvíc ho baví jezdit po eskalátorech (však už taky týden trávíme kreslením stanic pražského metra, se speciálním akcentem právě na eskalátory a výtahy. 2) Medvěd, který nebyl od Franka Tashlina (přeložili a připravili Tereza Horváthová a Jiří Dvořák). Takový drill o tom, jak se nenechat semlít a zůstat sám sebou. Líbilo se nám všem. Na přebalu doporučují i animovanou verzi, což byla taky příjemná změna od Pošťáka Pata (i když nic proti němu). Ilustrace v knize jsou černobílé, takže to vytváří takový novinový dojem. 3) Cirkus ulice od Dagmar Urbánkové. Opět knížka bez textu, až na úvodní "báseň v próze". Celá knížka je podélně rozstřihnutá na 5 dílů, pomocí kterých lze vytvářet různé legrační týpky a týpkyně. Třeba takhle:
Slibují až 402750 kombinací. Zatím uschováno, abychom se nepřesytili a pak uvidíme. A co vy? Máte taky nějaké zajímavé knižní tipy? Krásným knihám zdar!

4 comments:

Evina K. said...

My vlastníme 5, jestli se mohu chlubit. A teď jsem aktuálně mrkla a jistě ještě nějaké přibudou. Asi zrovna ta tvoje. :-) Já už mám sice školáky, ale bude aktuální u dětí mých sourozenců - mých kmotřenců.

Marta said...

Myslim ale ze i pro skolaky maji slusny vyber.

Evina K. said...

Určitě i pro školáky, já to jen myslel tak, že ta vaše se mi líbí, ale je spíše pro předškoláky. Jen jsem to nějak neobratně vyjádřila - jak je mým zvykem. :-)))))))))))))))

Alena said...

402750 kombinací nám taky donesl Ježíšek, ale schovat jsem je nestihla, takže tipuju, že takových 2345 už jsme přečetly;)
A teď jsem líná koukat, jestli je tohle taky Baobab, ale jestli není, nevadí - je to taky super: http://www.kosmas.cz/knihy/174600/50-napadu-pro-deti-jak-prispet-k-zachrane-planety/
;)