Saturday, May 26, 2012

Střípky ze Světa knihy

Letos jsem to tam opravdu jenom prolítla - s Dominikem v nosítku a cestou do školky pro Mikyho před sebou. Tohle mě uvítalo u vchodu:
aneb takhle my si tu představujeme ženu.Ale naštěstí na veletrhu tak zle opravdu nebylo. Dost času jsem strávila u francouzského stánku a obdivovala jsem jejich nádherně ilustrované dětské knihy. Mimo jiné tyto: Au-revoir couchemar od Junko Hondy, neboli Sbohem noční můro -
černo-bílá knížka o dětském strachu. Mám doma schovanou jednu na podobné téma: Jako by se tu někdo snažil nevydat ani hlásku od Johna Irvinga. Doposud jsem ji nechtěla vytahovat, Miky se nijak zvlášť nebál, teď už ale občas mívá takové otázky a poznámky, že ji možná přečteme.Komiks Akissi od Aboueta Sapina.
Inventaire Merveilles du Monde (Virginie Aladjidi): knížka o známých stavbách z celého světa s nádhernými ilustracemi
Možná by se zdálo, že teď, když se dětem může všechno ukázat na Internetu, už takové knížky nebudou třeba, ale není to pravda...Tady si člověk musí představovat, domýšlet si, a ta radost z toho je nenahraditelná. No jo, aspoň teda pro mě, jestli i pro dnešní děti, toť otázka.Pak ještě ilustrace Leily Brient v knize Un arc-en-ciel de souvenirs,
filozofický komiks pro děti L´amour selon Ninon (autoři Brenifier a Perret)
a kniha La Chose od Beatrice Fontanel s ilustracemi Alexandry Huard.
Francouzi prostě, aspoň co se dětské knihy týče, rulez!Ale i v našem Albatrosu mě zaujala jedna knížka, ale to spíš až budou kluci starší. Jmenuje se Dobrý svět a napsala ji Alena Ježková. Taky má moc pěkné ilustrace, od Darjy Čančíkové.Prošla jsem si celý areál, koukla, kde je co nového, zjistila, že na trhu je opravdu hodně zajímavých knih, mohla bych za ně utratit strašně moc peněz, tak já si většinu z nich asi radši skočim půjčit do knihovny.Chvíli jsem se zastavila u výstavy komiksů, komiksy mám totiž moc ráda. Ne žádné Spidermany a Batmany a podobné věci, já potřebuju, aby to bylo "jako ze života". Při každé návštěvě knihovny se zastavím právě u regálu s komiksy a mrknu, jestli tam není něco zajímavého. Naposledy mě oslovily dva komiksy od Guye Delisleho - Šen-Čen a Pchjongjang, se zážitky z Číny a Severní Koreje, kde krátce pracoval jako animátor. Teď na mě ještě čeká komiksový Mistr a Markétka a taky Mechanická Maggie od Jaimeho Hernandeze (aneb punkový holky z Ameriky, jeho Holku z Hoppers jsem četla teď v lednu v porodnici). No prostě docela megamix, ale já se tím nějak prokoušu a už se na to moc těším.

2 comments:

Evina K. said...

Toho Irvinga mám, četli jsme, ale nejsem si jistá, zda zaplaší noční můry (ale spíš ty moje). Dětem se líbil. :-))

Marta said...

No uvidíme, dáme mu šanci.