Wednesday, September 7, 2011

Třebíč, day 1

Do Třebíče jsme se vypravili na mini-dovolenou, vlakem, jen na dva dny. I když je Třebíč vlastně docela blízko od nás, byla jsem tam poprvé.

V penzionu Černý orel nás vítaly bonbony na polštářích (i když vedrem trochu změklé).





Kdykoliv pobýváme v nějakém tom hotelovém zařízení, Mikyho nejvíc baví otevírat a zavírat dveře u sprchového koutu a hlásit při tom stanice.

První naše cesta do města vedla k bazilice sv.Prokopa. Je to opravdu krásný prostor, šedivý kámen rozjasňují iluminace v oknech. Podzemní katakomby působily věru magicky.
Tady je Miky v bylinkové zahrádce před bazilikou - bazalkou. V ruce třímá plán města, podle kterého nás vedl.





V Třebíči je velice rozsáhlá židovská čtvrť. Je plná úzkých uliček, po schodech se dostanete do další úrovně čtvrti. Připomnělo mi to Španělsko, nejspíš Granadu.





V synagoze byla výstava ze soutěže na téma judaismus. Zaujal mě např. tenhle obrázek.



Interiér synagogy, v patře expozice židovství v Třebíči, taky interaktivní model židovského města - vyberete si domeček, rozsvítíte si ho a model vám o něm vypráví.



Tohle je taková hlavní třída celé čtvrti, my právě míříme do chráněné kavárny Vrátka,




kde vám ke kávě naservírují tradiční židovské cukroví.



Tady mě zaujaly závěsy v okně.



V židovské čtvrti se každým rokem koná kulturní festival Zámostí, nebylo by špatné někdy zavítat. My jsme se pak procházkou podél řeky Jihlavy a přes most vrátili na hlavní náměstí. U řeky v současnosti nejspíš budují pěší zónu.



Na terase hotelu Zlatý kříž jsme si vychutnali Zonku a pohled na celé město.



Když pak Miky znaven tím vším sightseeingem usnul, my s Ondrou jsme ještě zašli na večeři - seděli jsme na zahrádce, Mikymu pod okny.








No comments: